Trädgårdsbelysning

Trädgårdsbelysning

Utebelysning

Det första Gud gjorde var att anlägga en trädgård, sade en gång filosofen Francis Bacon. Kanske hade han rätt. Trädgården är en plats där vi kan hämta energi och återhämta oss. Om du har rätt utebelysning på rätt plats kan du dessutom göra din trädgård till ett inbjudande ställe att vistas i året om.

Vilken slags utebelysning ska du välja?

Det finns många olika slags utomhusbelysning. Modernt, stilrent eller klassiskt, det finns utebelysning som passar alla. Oavsett om du vill lysa upp din husfasad eller gångvägen fram till dörren så ska belysningen passa till just dig och smälta in i omgivningen. Det är dessutom en stor fördel att slippa famla sig fram i mörkret kring huset eller behöva snubbla över saker längs stigarna.

Vad ska du tänka på?

För det första är det viktigt att du tänker på vilken slags trädgårdstyp du har och vad trädgården ska användas till. Kommer trädgården till exempel mest att användas som lekplats år barnen eller ska det vara en plats för avslappning och rekreation. För det andra ska du tänka på vad du vill använda utebelysningen till. Vill du lysa upp en stig eller skapa en sagolik stämning vid en damm? Eller ska den vara av rent praktisk natur.

Olika slags utomhusbelysning

Alla har inte möjlighet att dra ström i trädgården. I så fall finns det solcellsdrivna alternativ att använda som trädgårdsbelysning. En annan typ av lampa är LED-lampor. Använder du LED-lampor slipper du byta lampor varannan månad. Du sparar dessutom upp till 90 % av strömkostnaderna på att använda LED. Några olika typer av utomhusbelysning är exempelvis:

  • Fasadbelysning
  • Ljusslingor
  • Lyktstolpar
  • Väglyktor
  • Utomhusspotlights
  • Rörelsesensor
  • Utomhusbelysning med kamera

Varför skaffa trädgårdsbelysning?

Att skaffa trädgårdsbelysning är både dekorativt och praktiskt. Det viktiga är framför allt att utebelysningen du väljer passar just dig. En utomhusbelysning kan faktiskt förutom att lysa upp tillvaron dessutom också samtidigt höja standarden drastiskt på din trädgård eller uteplats. Det är med andra ord en lysande affär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *